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The Commission issued Advisory Opinion No. 16-01 to clarify that Article 1-A of the 
Legislative Law (the “Lobbying Act”) applies to consultants engaging in direct lobbying. 

What does the Lobbying Act currently cover? 

Presently, the Lobbying Act applies to lobbyists, clients of lobbyists, and public 
corporations, who in a year expend, incur, receive, or reasonably anticipate expending, 
incurring, or receiving more than $5,000 in compensation and expenses for state and/or 
local lobbying activity.  Entities that do not exceed, or anticipate exceeding, the $5,000 
threshold do not need to register.  

What are lobbying activities under the Lobbying Act? 

Lobbying activities under the Lobbying Act include any attempt to influence a “government 
action.”  A complete list of government actions is set forth in the Lobbying Act, and 
examples include the passage or defeat of legislation, the adoption of an executive order or 
a state agency regulation, or a decision related to a governmental procurement.    

DIRECT CONSULTING COMMUNICATIONS THAT CONSTITUTE LOBBYING 

What activities by a consultant constitute reportable direct lobbying under this 
opinion? 

A paid consultant engages in reportable direct lobbying under this opinion when (1) the 
consultant has preliminary contact with a public official to enable or facilitate lobbying by a 
client; or (2) the consultant has any direct interaction with a public official in connection 
with lobbying by a client. An individual or entity who receives or expends more than 
$5,000 for this and/or any other lobbying activity, must register with the Commission.  

What is “preliminary contact” with a public official by a consultant? 

Preliminary contact includes when a paid consultant schedules a meeting between the 
client and a public official, introduces the client to the public official or otherwise contacts 
the public official on the client’s behalf, and the consultant knows or has reason to know 
that the client will lobby the public official. 
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What is “direct interaction” with a public official by a consultant? 

Direct interaction includes when a paid consultant (1) engages in verbal or written 
communications, including communications made to facilitate access to a public official; (2) 
is in attendance at a meeting with a public official; or (3) is present on a phone call with a 
public official. The consultant must also know or have reason to know that his client will 
lobby the public official. 

THE CONSULTANT WHO OPENS THE DOOR TO A PUBLIC OFFICIAL 

Can preliminary contact by a consultant with a public official constitute reportable 
lobbying activity? 

Yes.  Preliminary contact, as outlined previously, by a paid consultant on behalf of a client 
with a public official to enable or facilitate lobbying by the client is reportable lobbying 
activity. The initial contact does not have to involve substantive discussion of the advocacy.  

Is it reportable lobbying activity if a paid consultant simply schedules a future 
meeting between the consultant’s client and a public official?  

Yes, if the consultant knows or has reason to know that his client will lobby the public 
official.  

Is it lobbying if a paid consultant merely introduces his client to the public official 
prior to a meeting? 

Yes, if the consultant knows or has reason to know that his client will lobby the public 
official.  

THE CONSULTANT WHO ATTENDS MEETINGS OR PARTICIPATES IN PHONE CALLS 
BETWEEN THE CLIENT AND A PUBLIC OFFICIAL 

When a paid consultant attends a meeting or participates in a phone call between his 
client (with or without a lobbyist) and a public official, is the consultant lobbying?  

Yes, any consultant who has direct interaction, as outlined previously, with a public official 
in relation to his client’s lobbying effort is lobbying. 

Does everyone who attends a meeting or participates in a phone call with a public 
official relating to a lobbying effort have to report the meeting as a lobbying activity?  

No, for example, architects, scientists, or engineers who are in attendance at a meeting or 
on a phone call to address technical questions, but have no role in the strategy, planning, 
messaging, or other substantive aspect of a meeting or phone call, are not engaged in 
lobbying. 
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